Bambutextil

Bambufibern som man tillverkar tyg av framställs på två olika sätt, mekaniskt eller kemiskt.

Mekaniska utvinning är det miljövänliga alternativet.

Mekaniska utvinning är det miljövänliga alternativet. Vilket innebär att man mekansikt ”krossar” bambustammen under hög temperatur och använder
 naturliga enzymer så att man sedan kan ”kamma” fram naturliga fibrer och spinna garn.

Kemiskt utvinning innebär att man ”kokar” bambublad och skott i starka kemiska lösningsmedel i en kombination med flera steg av blekning. På
grund av de potentiella hälsorisker och miljöskador kring denna typ av bambufiberframställning anses inte textilen miljömässigt försvarbar. Detta är den absolut vanligaste framställningen av bambutextil.

100% biologiskt nedbrytbart

Både mekaniskt och kemiskt tillverkad är 100% biologiskt nedbrytbart och kan vara helt nedbrutet i jorden av mikroorganismer och solljus utan att ruttnande föroreningar såsom metangas bildas.

Oavsett tillverkningsmetod är bambu ett mer miljövänligt alternativ.

Oavsett tillverkningsmetod är bambu ett mer miljövänligt alternativ än de produkter som finns på marknaden idag och har många unika egenskaper:
Bambutyg har en naturlig glans och mjukhet som känns som silke men är billigare att framställa och mer slitstarkt. I modevärlden använder många designer bambutyg som ett miljövänligt alternativ till silke. Bambutyg är lätt att tvätta i en tvättmaskin och kan även torktumlas.

Bambutextil mjukt och ickeirriterande, även för känslig hud

På grund av fiberns jämna och runda struktur är bambutextil mjukt och ickeirriterande, även för känslig hud.